Miesnieka veikaliņā Ventavā gaļas izstrādājumu vitrīnu papildinot rakstiska informācija par to, ka šeit nopērkamajiem produktiem nav pievienotas kādas konkrētas sastāvdaļas. Tāpēc uz sarunu par pārtikas piedevām un veselīgu ēšanu Ventas Balss aicināja gaļas pārstrādes uzņēmuma SIA Miesnieks valdes locekli Daini Reinsonu.
Desu gatavošana jātur noslēpumā
0Vai visiem pārtikas produktiem pievienotas piedevas?
– Gandrīz visi pārtikas produkti, protams, tiek ražoti ar piedevām. Tās bija arī padomju laikos. Arī sāli šodien sauc par pārtikas piedevu un uz produkta iesaiņojuma tai pielikts atbaidošais E, tāpat kā visām citām vielām. Padomju laikos to sauca vienkārši – par sāli. Sabiedrībā valda uzskats, ka E ir kaut kas ļoti slikts. Īstenībā tas tā nav. Arī katrai dabīgas izcelsmes pārtikas krāsvielai un tai pašai sālij un cukuram ir savs E. Likumdošana nosaka, cik daudz šīs E vielas atļauts pievienot pārtikas produktiem, un produkta kvalitāti kontrolē attiecīgas organizācijas.
Daudzas no šīm vielām ilgtermiņā nemaz nav pētītas, un, kas zina, varbūt tām ir kaitīga ietekme uz cilvēka organismu.
– Varbūt. Taču tanī pašā laikā mēs pīpējam, lietojam alkoholu.
Vairāk par desu ražošanu un to sastāvu lasi šodienas laikrakstā „Ventas Balss”!
Komentāri (0)