Jūnijā vērojamam pārtikas cenu kāpumam tradicionāli ir sezonāls raksturs, jo tirdzniecībā nonāk jaunā raža.

Savukārt kopumā, saglabājoties līdzšinējai cenu dinamikai, 2014. gadā sagaidāma mērena inflācija 1% robežās, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Ekonomikas ministrijas (EM) Tautsaimniecības struktūrpolitikas departamenta direktora vietnieks Jānis Salmiņš.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes aplēsēm šī gada jūnijā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, vidējais patēriņa cenu līmenis pieauga par 0,3%. Precēm cenu līmenis palielinājās par 0,2%, bet pakalpojumiem pieauga par 0,6%. Lielākā ietekme uz cenu pārmaiņām mēneša laikā bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, transportam, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakai, kā arī cenu kritumam apģērbiem un apaviem.

Kā norāda EM eksperts, pārtikas cenu kāpumam jūnijā bija sezonāls raksturs, jo tirdzniecībā nonāca jauno dārzeņu un augļu raža. Par jūnijā vērojamā cenu kāpuma sezonalitāti liecina arī pasaules pārtikas cenu dinamika. Jūnijā, salīdzinot ar maiju, pasaules pārtikas cenu indekss samazinājās par 1,8%, ko ietekmēja cenu kritums visās galvenajās pārtikas produktu grupās. Cenas visstraujāk samazinājās graudaugiem un augu eļļām.

Par 0,1 procentpunktu kopējo patēriņa cenu līmeni ietekmēja cenu kāpums transportam. Cenas pieauga gan automašīnu iegādei, gan pasažieru jūras transporta pakalpojumiem, gan transportlīdzekļu apkopei.

Savukārt degvielas cenām Latvijā mēneša laikā bija vērojams neliels kāpums par 0,3%, bet pasaules naftas cenas jūnija vidū pieauga ļoti strauji saistībā ar nestabilo situāciju Irākā.

Lielākā pazeminošā ietekme jūnijā bija cenu kritumam apģērbiem un apaviem, kas bija straujākais kritums šajā mēnesī kopš 1997. gada. Cenas apģērbiem un apaviem mēneša laikā samazinājās par 3,1%, kas kopējo cenu līmeni pazemināja par 0,2 procentpunktiem.

Pārējās preču un pakalpojumu grupās cenu svārstības jūnijā būtiski neietekmēja kopējo cenu līmeni.

Saglabājoties līdzšinējai cenu dinamikai, kopumā 2014. gadā sagaidāma mērena inflācija. EM prognozē, ka gada vidējā inflācija var būt ap 1% pie nosacījuma, ka pasaules pārtikas un naftas produktu cenas saglabās pašreizējo tendenci un nav sagaidāms to straujš pieaugums.

Gada griezumā vidējais patēriņa cenu līmenis šogad jūnijā, salīdzinot ar jūniju pērn, palielinājās par 0,7%, liecina CSP dati.

Gada laikā precēm cenas samazinājās par 0,2%, bet pakalpojumiem pieauga par 2,9%.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 0,2%.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: