Pagājušajā nedēļā reģionālajā vizītē Ventspilī viesojās klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis. Iepazīstoties ar Ventspils pašvaldības infrastruktūru un uzņēmumiem, ministru uzņēma arī pašvaldības SIA Ventspils reiss.

Vizītes laikā klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis tika iepazīstināts ar Ventspils sabiedriskā transporta infrastruktūru, kas šobrīd ir viena ilgstpējīgākajām Latvijā. Tiekoties ar Ventspils domes priekšsēdētāju Jāni Vītoliņu, Ventspils reisa valdes priekšsēdētāju Arturu Lieģi un direktoru Arvi Bernicu, kurš ir e-bus projekta iniciators un vadītājs, ministrs aplūkoja elektroautobusu ātrās uzlādes stacijas, kā arī devās izbraukumā ar vienu no jaunajiem elektroautobusiem, novērtējot tā priekšrocības un ērtības arī no pasažieru skatpunkta. Ministrs kopā ar domes un uzņēmuma vadības pārstāvjiem diskutēja par elektrotransporta iespējām, izaicinājumiem un Ventspils reisa pieredzi, esošo autobusu parku daļēji nomainot uz videi draudzīgiem autobusiem. Iepriekš jau vēstīts, ka Ventspils reiss Ventspilī ir veiksmīgi attīstījis videi draudzīgu un ilgtspējīgu sabiedriskā transporta infrastruktūru – 65% no visiem pilsētas maršruta tīkla pārvadājumiem šobrīd tiek nodrošināti ar elektroautobusiem. Īstenojot projektu, tika iegādāti 14 mazas ietilpības elektroautobusi un viens lielas ietilpības hibrīdautobuss, kā arī ierīkotas elektroautobusu uzlādes stacijas. Jāpiemin, ka šonedēļ Ventspils reiss saņēma vēl vienu jaunu mazas ietilpības elektroautobusu, ar ko jau drīz pasažieri tiks pārvadāti pilsētas un starppilsētu maršrutos. Turpinoties sarunām, ministrs interesējās par elektroautobusu tehniskajiem parametriem, akumulatoru jaudu, autobusu uzlādes organizēšanu, uzlādes staciju funkcionalitāti un arī par citiem ar elektroautobusu ekspluatāciju saistītiem jautājumiem. Viens no izbraukuma pieturpunktiem bija Ventspils reisa bāze, kur ir ierīkotas elektroautobusu nakts uzlādes stacijas.

Sarunas laikā Kaspars Melnis akcentē, ka katrā nozarē un pašvaldībā ir citi – katram savi – izaicinājumi zaļu un ilgtspējīgu risinājumu ieviešanā, tostarp arī pasažieru pārvadājumu un sabiedriskā transporta jomā. «Liels prieks par labiem piemēriem,» raugoties Ventspils reisa virzienā, novērtē Melnis, «ir lietas, ar kurām mums ir jālepojas un par kurām jāstāsta.» Cita starpā viņš sevišķi uzteica to, ka elektroautobusi, kas šobrīd kursē Ventspils pilsētas maršrutos, ir ražoti Latvijā. Autobusu virsbūve atbilstoši pasažieru pārvadāšanas vajadzībām tika pārbūvēta Jelgavas uzņēmuma SIA Universals LTD rūpnīcā, savukārt viss, kas saistās ar autobusu elektropiedziņu un akumulatoriem, tika būvēts Ogrē, inženieru Andra Dambja un Kristapa Dambja ražotnē, ko nodrošināja SIA Electrify. Līdz ar to šie ir pirmie elektriskie mikroautobusi, kuru inženiertehniskie darbi ir pilnībā veikti Latvijā, un tie tika sertificēti piedalīties satiksmē.

Runājot par daudzu apspriesto Eiropas Zaļo kursu, kā īstenošanai ir izvirzīti augsti mērķi arī sabiedriskā transporta nozarē, ministrs uzsver, ka, viņa ieskatā, katrā nozarē pašvaldībām un uzņēmumiem ir jāsāk ar labo un vērtīgo risinājumu ieviešanu, domājot par ilgtermiņa ieguvumiem, un tikai pēc tam vajadzētu raudzīties uz kopainu, lai saprastu, cik mums visiem kopā vēl pietrūkst līdz augstāko mērķu sasniegšanai.

Jāpiemin, ka vizītē Ventspilī Melnis piedalījās arī trešdien aizvadītajā Kurzemes biznesa forumā 2024, apmeklēja topošo no atkritumiem iegūtā kurināmā koģenerācijas staciju, kā arī viesojās Ventspils brīvostā, lai aplūkotu, kā Ventspils osta īsteno un sasniedz zaļās vienošanās mērķus.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: