Latvijas nelegālajā tirgū pirmo pozīciju no konfiskāciju kopskaita vairāku gadu garumā ieņem marihuāna, savukārt otrajā vietā ir metamfetamīns. Turklāt pieaug marihuānas audzēšana pašpatēriņam un nelegālai izplatīšanai, teikts Ministru prezidentes Laimdotas Sraujumas (V) pārskatā Saeimai par Latvijas nacionālo drošību.

Jaunās psihoaktīvās vielas ieņem trešo vietu no konfiskāciju kopskaita, kas provizoriski norāda uz situācijas stabilizēšanos un liecina par īstenoto likumdošanas iniciatīvu efektivitāti šo vielu aprites kontroles jomā, teikts ziņojumā.

Kopumā šogad konfiscēto narkotisko un citu apreibinošo vielu daudzums liecina par narkotisko un psihotropo vielu nelegālās aprites apjoma stabilu pieaugumu, secināts ziņojumā.

Tāpat tiek norādīts, ka nelegālajā tirgū ir vērojama jauna tendence, proti, pieaug psihotropās vielas saturošo medikamentu konfiskācijas gadījumu skaits.

Narkotisko vielu, psihotropo vielu, jauno psihoaktīvo vielu un prekursoru nelikumīgās aprites jomā šogad gada deviņos mēnešos konstatētas šādas tendences - valsts teritorija tiek izmantota narkotisko vielu kontrabandai, pieaug marihuānas audzēšana pašpatēriņam un nelegālai izplatīšanai, notiek amfetamīna ražošana.

Tāpat konstatēts, ka jauno psihoaktīvo vielu realizācija nelegālajā tirgū notiek slēptā veidā, tostarp ar interneta resursu starpniecību, izmantojot kā Latvijā, tā arī ārvalstīs izvietotos serverus, papildus tam notiek atklāto un slēpto interneta resursu, pasta un kurjerpasta izmantošana psihoaktīvo un narkotisko vielu apritei.

Prekursoru nelegālās aprites jomā tiek atzīmēts identificētais jaunais riska faktors saistībā ar neklasificētā prekursora gamma-butirolaktons (GBL) apriti, kas ir ķīmiskajā rūpniecībā likumīgi izmantojama viela. GBL saturošie sūtījumi, pirmkārt, regulāri nonāk Latvijā ar kurjerpasta pakalpojumu starpniecību no Polijas, bet, otrkārt, tiesībaizsardzības iestāžu rīcībā esošā informācija liecina par to turpmāko izmantošanu nelegāliem mērķiem.

GBL nav iekļauts starptautiski kontrolējamo vielu sarakstos, tāpēc valsts tiesībaizsardzības institūcijām tiek liegta iespēja nodrošināt vielas virzības kontroli, kā arī izņemt minēto vielu no aprites, skaidrots ziņojumā. Šobrīd Veselības ministrijā tiek risināts jautājums par GBL aprites kontroli.

Tiek uzsvērts, ka narkotisko, psihotropo vielu un to prekursoru transportēšanas veidi kļūst arvien daudzveidīgāki. Latvijas teritoriju šķērso starptautiski narkotiku kontrabandas tranzīta ceļi gan no austrumiem uz rietumiem, gan no ziemeļiem uz dienvidiem. Narkotiskās vielas valstī nonāk pa sauszemes ceļiem, gaisa ceļiem un caur ostām.

Narkotiskās vielas tiek pārvietotas, izmantojot pasta pakalpojumus un ievedot tās valsts teritorijā pamatā no Ķīnas un Nīderlandes, kā arī no Lielbritānijas, Vācijas, Francijas, Īrijas, Beļģijas, Čehijas. Tāpat arī tiek izmantota sauszemes transportlīdzekļu un dzelzceļa satiksme, ievedot vielas no Krievijas, Baltkrievijas, Lietuvas, Ukrainas.

Narkotisko vielu realizācija galvenokārt notiek uz ielas, arī izmantojot paslēptuves un samazinot tiešos kontaktus. Tāpat konstatēts, ka Latvijas valstspiederīgie turpina iesaistīties narkotiku kontrabandā narkokurjeru statusā no Latīņamerikas uz Rietumeiropu.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: